Ταΰγετος

Η οροφή της Πελοποννήσου
 
Το περήφανο και πιο ψηλό βουνό της Πελοποννήσου λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τη Ταϋγέτη, κόρη του Άτλαντα. Με την υψηλότερη κορυφή του, τον «Αϊ-Λιά», στα 2404 μέτρα, και την αλπική του ζώνη στα 1700 μ. και πάνω να καλύπτεται από χιόνια το χειμώνα, ο Ταΰγετος προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων για τους λάτρεις - και όχι μόνο - της ορεινής ποδηλασίας, της ορειβασίας, της πεζοπορίας, και της σπηλαιολογίας. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι το βουνό αυτό ακόμη αναπτύσσεται, κερδίζοντας κάθε χρόνο περίπου ένα εκατοστό.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος διαθέτει ορειβατικό πάρκο στο φαράγγι της Μεγάλης Λαγκάδας κοντά στην Τρύπη, με διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας, από 5 (Μέτριο), έως 8 (Δύσκολο). Για μία βατή ακόμα και για τους αρχάριους διαδρομή ως την πυραμιδοειδή κορυφή, καλύτερα να προτιμήσετε τους θερινούς μήνες.
Στον Ταΰγετο, πέρα από τις υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, τους δασικούς αλλά και τους ασφάλτινους δρόμους ανάβασης, αξίζει τον κόπο να δείτε από κοντά τα αμέτρητα σπήλαια και τα φαράγγια με τις κρυστάλλινες πηγές, όπως αυτές στην Άρνα, στην Τρύπη, αλλά και σε όλα τα χωριά που έχουν σκαρφαλώσει στον ορεινό όγκο. Έλατα και μαυρόπευκα συνθέτουν τα πανέμορφα δάση του Ταΰγετου ενώ ο επισκέπτης πρέπει, μιας και ανέβηκε, να κόψει θυμάρι, τσάι, και ρίγανη. Αν δεν τα καταφέρει, όλο και σε κάποιο χωριουδάκι θα βρει πάγκο με τα βουνίσια αυτά προϊόντα. Συνιστάται πάντως στους κυνηγούς των σπάνιων γεύσεων να δοκιμάσουν το τυρί «σφέλα», που παράγεται από κατσικίσιο και προβατίσιο γάλα άριστης ποιότητας. Παγκόσμιας φήμης είναι και τα άγρια μοσχάρια του Ταΰγετου, αφού ειδικοί από την ιβηρική χερσόνησο τα αναζήτησαν για να πάρουν γόνο για την αναπαραγωγή άγριων ταύρων.

 

Photo Gallery

Προτάσεις Διαμονής

Ilaeira Mountain Resort
Τόριζα Ταϋγέτου
Ξενώνας ΤΑΛΕΤΟΝ
Ξηροκάμπι Φάριδος
Ξενώνας Ραχίδι
Βασιλική Φάριδος