Σπάρτη

Ξύπνημα των θρύλων 

 

Η πρωτεύουσα της Λακωνίας ακούει στο θρυλικό όνομα Σπάρτη. Ιδρύθηκε από τους Δωριείς, απογόνους του Ηρακλή που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1100 π.Χ. και έφτασε στο απόγειο της δόξας της το 480 π.Χ. με την περίφημη μάχη των Θερμοπυλών και την ηρωική θυσία του βασιλιά Λεωνίδα και των «300». Η πράξη αυτή εξυμνείται στο διηνεκές ανά την υφήλιο. Πριν την κάθοδο των Δωριέων ο Όμηρος αναφέρεται στα έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, στο πανίσχυρο μυκηναϊκό βασίλειο της Σπάρτης του βασιλιά Μενέλαου κατά τους χρόνους του Τρωικού Πολέμου.

Η παλαιότερη εκδοχή για την ονομασία της αναφέρει ότι προέρχεται από την κόρη του Ευρώτα, Σπάρτη. Μετά την κατάληψή της από τους Ρωμαίους, το 146 π.Χ. άρχισε να χάνει την αίγλη της ενώ κατά τις περιόδους της Βυζαντινής και μετέπειτα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τα σκήπτρα παραδίδονται στο Μυστρά, που βρίσκεται 5 μόλις χλμ. από τη Σπάρτη.

Η σύγχρονη πόλη της Σπάρτης αποκτά υπόσταση στις 20 Οκτωβρίου του 1834 με την υπογραφή από τον βασιλιά Όθωνα διατάγματος για την επανίδρυσή της στην αρχαία τοποθεσία. Το αποτέλεσμα των βαυαρικών ρυμοτομικών σχεδίων είναι μία πόλη σύγχρονη, χτισμένη με άψογη χωροταξία, στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα, υπό το βλέμμα του όρους «Ταΰγετος» στα νοτιοδυτικά, ενώ από τα ανατολικά την παρατηρεί η οροσειρά του Πάρνωνα.

Δενδρόφυτες λεωφόροι, πάρκα, νεοκλασικά κτίρια, μουσεία, νυχτερινή ζωή, νεανικός κόσμος και θετική ατμόσφαιρα είναι λίγες μόνος από τις ευχάριστες πρώτες εντυπώσεις που δίνει η πόλη. Η Σπάρτη δικαίως θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο με πολλούς συνειρμούς.

 

Πρέπει να δείτε

 

Από τα ευρήματα της αρχαίας Σπάρτης ξεχωρίζουν το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, η λατρεία της οποίας τερματίστηκε τον 4ο αι. μ.Χ., και το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, όπου λατρευόταν αρχικά η μυκηναϊκή θεότητα Ορθία και αργότερα η Άρτεμη, με τον πρώτο ναό να χρονολογείται τον 8ο ή τον 7ο αι. π.Χ. Στη νότια πλευρά της ακρόπολης αξίζει να δείτε τα λείψανα μεγάλου θεάτρου και πιο δίπλα λείψανα τόσο καταστημάτων των Ρωμαϊκών Χρόνων όσο και μεγάλης βασιλικής των Μεσοβυζαντινών Χρόνων. Το Μενελάιο (5 χλμ. ΝΑ), όπου λατρεύονταν οι θεοποιημένοι Ελένη και Μενέλαος και το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος κοντά στο χωριό Αμύκλες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά κτίρια των Παλαιών Δικαστηρίων και του Δημαρχείου. Νεοκλασικό (1875) είναι και το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ευρημάτων και εκθεμάτων των Νεολιθικών και Ύστερων Ρωμαϊκών Χρόνων, ψηφιδωτά δάπεδα, γλυπτά, ειδώλια, ενεπίγραφες στήλες.

Μέσα την πόλη βρίσκονται το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, και το Λεωνιδαίο, ένα ναόμορφο οικοδόμημα της αρχαιότητας, όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκαν και τάφηκαν τα οστά του θρυλικού βασιλιά.

 

 

Photo Gallery

Menelaion Hotel
Σπάρτη
Ξενώνας ΤΑΛΕΤΟΝ
Ξηροκάμπι Φάριδος