Πεδινή Λακωνία (Ευρώτας)

Η εύφορη κοιλάδα
 
Ο ποταμός Ευρώτας, από τον ομώνυμο βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης που έδωσε διέξοδο στα λιμνάζοντα γύρω από τη Σπάρτη νερά με ειδική διώρυγα προς τη θάλασσα, είναι ο «αιμοδότης» της εύφορης κοιλάδας που καλύπτει τους ∆ήμους Σκάλας και Έλους. Πηγάζει από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και εκβάλλει στον Λακωνικό κόλπο, διαμορφώνοντας ∆έλτα μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Αντάξια του φυσικού πλούτου είναι η αγροτική παραγωγή. Το ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι πιπεριές, οι τομάτες, οι μελιτζάνες, που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι άριστης ποιότητας και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Η Σκάλα και ο Βλαχιώτης πρωτοστατούν στη γεωργία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών και το σύγχρονο ελαιοτριβείο αντίστοιχα, και συνεπικουρούνται από τη Γλυκόβρυση και το Έλος. Στο Αστέρι λειτουργεί γεωπονικό ινστιτούτο, που πραγματοποιεί αναλύσεις του εδάφους, του νερού και των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
Ο επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε τα τοπικά προϊόντα, να συμμετάσχει στα θερινά πανηγύρια, και να παρακολουθήσει ακόμα και παραστάσεις των αρχαίων κλασικών στο «Επιδαύρειο Θέατρο» στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία στο Βλαχιώτη.

 

 

Photo Gallery

 Εκδηλώσεις

 
Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου
 
Το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου
 
Η Γιορτή του πορτοκαλιού στη Στεφανιά το Νοέμβριο

Τα «Νικόκλεια», αθλητικές εκδηλώσεις στις αρχές Αυγούστου στη Γλυκόβρυση, προς τιμήν του αρχαίου ολυμπιονίκη Νικοκλή