Πάρνωνας

 Ο γητευτής

 

Από την υψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), στα 1936μ., ο Πάρνωνας ή Μαλεβός καμαρώνει ως ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου, καταλαμβάνοντας έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Στις ράχες του είναι σκαρφαλωμένα, άλλα ψηλότερα και άλλα χαμηλότερα, μερικά από τα πιο όμορφα και γραφικά ορεινά χωριουδάκια της Ελλάδας, όπως οι Καρυές, τα Βρέσθενα, το Πολύδροσο  (Τσίντζινα), το Γεράκι, και ο Άγιος Δημήτριος.

Ο Πάρνωνας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πιο φημισμένα βουνά του κόσμου. Η άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου περισσεύει, και αυτό το διαπιστώνει αμέσως ο περιηγητής που θα προβεί στην ευφυή κίνηση να συμμετάσχει στις πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν την οροσειρά του Πάρνωνα. Αναρίθμητες βουνοκορφές, κοιλάδες και οροπέδια, απείρου κάλλους φαράγγια, πυκνή βλάστηση και δάση, σπάνια πανίδα, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν διασφαλίσει τη θεσμική προστασία της περιοχής, ενταγμένης μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Εκτός από τα δάση μαυρόπευκου, κεφαλληνιακής ελάτης, καστανιάς, τα μοναδικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα αγέρωχα πλατάνια και τις βελανιδιές, το πανέμορφο Οικολογικό Πάρκο του Πάρνωνα φιλοξενεί και σπάνια είδη πουλιών, όπως η φάσα, το κοτσύφι, η ποντικογερακίνα, ο δρυοκολάπτης, και θηλαστικών όπως η αλεπού, ο λαγός, και το τσακάλι.

Με την πρώτη γνωριμία πραγματικά ερωτεύεστε το ανάγλυφο του βουνού, που συμπληρώνεται από καταρράκτες, τρεχούμενα νερά, σπηλιές, αλλά και πολιτιστικά απομεινάρια που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι σήμερα, όπως ιερά, αρχαία λατομεία, κάστρα, αμαξοτροχιές, βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια.

Ο ορεινός αυτός γητευτής είναι η γη της επαγγελίας για τους φυσιολάτρες αλλά και για όσους ονειρεύονται να λατρέψουν και τις δύο όψεις της φύσης, την αγνή και την άγρια, μέσα από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την πεζοπορία, την ορειβασία, τη σπηλαιολογία, και πολλές άλλες. Χρήσιμο λοιπόν είναι το ορειβατικό καταφύγιο 40 ατόμων του George Pierce (Γεωργίου Παπαθεοδώρου), στα 1420μ. στη θέση «Αρνόμουσγα», το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων τζάκι, σόμπες πετρελαίου, κουζίνα, υδροδότηση από πηγή, τουαλέτες, ακόμα και γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, 2731022574.

 

 

Photo Gallery

Προτάσεις Διαμονής

pritanioΠαραδοσιακός Ξενώνας 
Πρυτανείο
Πολύδροσο (Τσίντζινα) Λακωνίας
περισσότερα...