Μυστράς
Αυτοκρατορικό Μεγαλείο
Το 1989 η Unesco εγγράφει τον Μυστρά ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς βάζοντας τη βούλα της σε ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας απέραντο μουσειακό μνημείο με αυτοκρατορικό παρελθόν και ξεχωριστή ιστορική αξία.
Ήταν ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος αυτός που ενέταξε τον Μυστρά στον πυρήνα των αυτοκρατορικών κτήσεων, εγκαινιάζοντας μία ένδοξη ιστορική διαδρομή που έκανε τον κύκλο της ύστερα από έξι δραματικούς αιώνες. Το 1249 ο Φράγκος πρίγκιπας έκτισε στον λόφο του Μυζηθρά το περίφημο ομώνυμο κάστρο, το οποίο έμελλε πολύ σύντομα να μετεξελιχθεί σε μοναδική καστροπολιτεία και μία από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις.
Μέσα σε δύο αιώνες και αφού έχει παραδοθεί το 1259 στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλάζοντας στο μεταξύ χέρια ανάμεσα στις δυναστείες των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων, ο Μυστράς, θα αποτελέσει το κέντρο του «Δεσποτάτου του Μορέως». Στη μεγάλη του ακμή τον 15ο αιώνα θα διεκδικήσει δάφνες ως κοιτίδα των γραμμάτων και των τεχνών με λόγιους, φιλόσοφους και προσωπικότητες του βεληνεκούς του Γεώργιου Γεμιστού Πλήθωνος, νεοπλατωνιστή φιλόσοφου που ίδρυσε φιλοσοφική σχολή και άφησε το ανεξίτηλο το σημάδι του στις επόμενες γενεές.
Η διάταξη της καστροπολιτείας σε τρεις ζώνες (Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα) προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τις τοιχογραφίες σημαντικών δημιουργών, όλα αποτυπωμένα σε μνημεία, παλάτια και εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα.
Στην Άνω Χώρα το βλέμμα σας θα τραβήξει η όψη των Παλατιών των Δεσποτών χτισμένων από το 13ο έως τον 15ο αιώνα ενώ ψηλότερα ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, του παρεκκλησιού των Παλατιών. Στην Κάτω Χώρα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου τα λόγια περιττεύουν, αφού μπαίνοντας ριγείτε στη ανάμνηση ότι στο κέντρο αυτού του μίγματος τρίκλιτης βασιλικής με σταυροειδή πεντάτρουλο στέφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος, προτού πέσει ηρωικά στην Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453.
Η ατελείωτη αλυσίδα των ναών περιλαμβάνει ακόμα τους «Αγίους Θεοδώρους», την «Παναγία Οδηγήτρια (Αφεντικό)», την «Ευαγγελίστρια», την «Παντάνασσα» με τον περίτεχνο διάκοσμο, τον «Αγιο Ιωάννη των Βουβάλων», όπου μπορείτε να ξεδιψάσετε στην κρήνη που κατασκεύασαν οι προσκυνητές της εποχής, την «Αγία Βαρβάρα» και τον «Άγιο Γεώργιο». Η λίστα είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Ταϋγέτη βρίσκονται σε ένα πανέμορφο χώρο οι παιδικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Η κατάκτηση της κορυφής της καστροπολιτείας σας φέρνει στο ύψος του Φραγκικού κάστρου και σε θέση επόπτη της πεδιάδας της Λακεδαίμονος και εποπτευόμενου από το αιώνιο όρος του Ταΰγετου. Οι φίλοι της ορεινής πεζοπορίας θα ικανοποιήσουν τις ανησυχίες τους διαλέγοντας τα λιθόστρωτα μονοπάτια που ξεκινούν από το Παρόρι, την Τρύπη, και άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Μυστρά και βγάζουν ακόμα και σε κορυφές του Ταΰγετου.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754 και περιλαμβάνει πολλές συλλογές από ανάγλυφα, χειρόγραφα και κοσμήματα. Στο Νέο Μυστρά θα βρείτε τα αναμνηστικά που επιθυμείτε ενώ θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε σε κάποιον ξενώνα ή ξενοδοχείο.
Σε επίπεδο πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεχωρίζουν δίχως άλλο τα «Παλαιολόγεια», που διοργανώνονται κάθε χρόνο εξυμνώντας τον τελευταίο αυτοκράτορα.
Το αυτοκρατορικό μεγαλείο του Μυστρά θα συγκινήσει και αυτούς που νομίζουν ότι τα έχουν δει όλα.