Λακωνική Μάνη

Άγρια ομορφιά περήφανη θωρεί 

 

Σα βγεις στον πηγαιμό για τη ...Μάνη ο δρόμος σου θα είναι γεμάτος μνήμες του ένδοξου ιστορικού παρελθόντος και θύμησες του αγέρωχου πνεύματος και της περηφάνιας που διαπνέει τούτο τον τόπο διαμέσου των αιώνων. Η Λακωνική Μάνη συμπυκνώνει μέσα στο βράχο της και τα καθαρά νερά της τη διαχρονική αξία του τοπίου της και συγκεντρώνει τα βλέμματα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

 

Η παράδοση σε βαθμό υπερθετικό δίνει τον αρχιτεκτονικό τόνο στους αμέτρητους παραδοσιακούς οικισμούς, στους μανιάτικους πέτρινους πύργους και τα κάστρα, στις εκκλησιές και στα καλά φυλαγμένα οικογενειακά κειμήλια. Η οικογένεια είναι άλλωστε ο ισχυρότερος συνδετικός κρίκος της μανιάτικης κοινωνίας. Η Αρεόπολη, 58 χλμ. από τη Σπάρτη, με τα καλντερίμια και τα πυργόσπιτά της αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Μάνης και ήταν ο ιστορικός βατήρας υψώσεως του λάβαρου της Επαναστάσεως στις 17 Μαρτίου του 1821.

Πέρα από τους πύργους και τα ιστορικά ξωκλήσια αξίζει να δείτε το βυζαντινό μουσείο στον Πύργο Πικουλάκη, αλλά και το «Απήδημα» στην περιοχή των Σπήλιων, όπου τα ευρήματα παλαιοανθρωπολογικών ερευνών προκαλούν δέος και οξύνουν την περιέργεια. Μεταξύ του πλήθους των ιστορικών αντικειμένων ξεχωρίζουν τα απολιθωμένα κρανία που ανήκουν σε προγενέστερο του homo sapiens ανθρωπολογικό τύπο.

Μία στάση στο Λιμένι είναι απαραίτητη για να δείτε το παλάτι του μεγάλου μπέη της Μάνης, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ενός από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην Επανάσταση του 1821.

Ο επισκέπτης έχει συνδέσει τη Μάνη και με ένα άλλο μοναδικό μνημείο παγκόσμιας ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας, τα περίφημα Σπήλαια του Διρού, στον Πύργο Διρού και σε απόσταση 63 χλμ από τη Σπάρτη. Το σπήλαιο Βλυχάδα (τηλ.2733052222) ξεπερνά κάθε φαντασία με διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες ανθρακικού ασβεστίου φιλοτεχνημένο στα έγκατα της γης σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Η περιήγηση με τις βαρκούλες στα λιμναία τμήματα του σπηλαίου είναι η βόλτα που δε θέλετε να τελειώσει ποτέ ενώ θα εντυπωσιαστείτε από τα απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ιπποπόταμου, λιονταριού και ζώων από μια άλλη εποχή. 

Η περιδιάβαση της λακωνικής Μάνης θυμίζει πέρασμα από μία νέα χώρα και τα καλέσματα καθενός από τους οικισμούς που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό άγριου κάλλους με έντονη τη σφραγίδα της ανεξαρτησίας και της ιδιαιτερότητας, υπερβαίνουν σε ερωτισμό και μυστήριο την σύλληψη του ανθρώπινου νου. Οίτυλο, Νέο Οίτυλο και Καραβοστάσι, Κάστρο Κελεφάς (1670), Γερολιμένας, Μέζαπος, Βάθεια, Κότρωνας, Φλομοχώρι, Λάγια, Κοκκάλα, Άγιος Κυπριανός, Πόρτο Κάγιο, Ακρωτήριο Ταίναρο, αποτελούν μόνο ένα δείγμα του αστείρευτου ενδιαφέροντος που προκαλεί η νέα αυτή χώρα της γαλήνιας αυτοπεποίθησης. Όσοι τολμηροί προσέλθετε...

 

 

Γεύσεις

 

Ελιές, λάδι, μανιάτικο καπνιστό σύγκλινο, θυμαρίσιο μέλι πάνω στις μοναδικές δίπλες, τσάι του βουνού και εξαιρετικά μυρωδικά, τα περίφημα «λούπινα», τα φρέσκα θαλασσινά που προσφέρουν ουζάδικα και ταβερνούλες, γαργαλούν καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί τις αισθήσεις σας και δημιουργούν το αίσθημα της ολοκλήρωσης έπειτα από λυτρωτικά μες στο ζεστό καλοκαίρι μακροβούτια στις πασίγνωστες και αναρίθμητες βραχώδεις ακτές της Μάνης.

 

Photo Gallery

Πύργος Μαυρομιχάλη
Ξενοδοχείο ****
Λιμένι Μάνη
Ξενώνας Πόρτο Κάλε
Πόρτο Κάγιο Μάνη
 



Γαστριμαργικές Απολαύσεις

Η περιήγηση ανοίγει την όρεξη και η κοιλιά αναζητά εναγωνίως καλομαγειρεμένο χωριάτικο φαγητό. Για αυτούς που θέλουν να αποδράσουν για ένα σαββατοκύριακο ή για λίγες ημέρες μέσα στις γιορτές μπορούν να οργανώσουν επιδρομές γεωστρατηγικής γαστρονομίας. Στάση λοιπόν στο Νέο Οίτυλο και στο Λιμένι για να δοκιμάσετε μπαρμπούνια στις ψαροταβέρνες, στην Αρεόπολη για κοκκινιστό κατσικάκι, ενώ σε πολλές γραφικές ταβέρνες της Μέσα Μάνης μπορείτε να ζητήσετε να σας σερβίρουν ωραία κοκκινιστά, καγιανάδες (αυγά ομελέτα με ή χωρίς λουκάνικο), κοτόπουλο με χυλοπίτες και λιαστή ντομάτα, βρεγμένο παξιμάδι, ελιές, αλμυρό κατσικίσιο τυρί, και βέβαια το περίφημο παστό, το μανιάτικο σύγκλινο. 

 

Ο Πύργος είναι μανιάτικος

Σήμα κατατεθέν της περιοχής οι Μανιάτικοι Πύργοι, αναπαλαιωμένοι τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., κοσμούν με τη γνήσια αρχιτεκτονική τους τη Λακωνία. Ξεχωρίζουν αυτοί στα Μουντανίστικα, στη Νόμια, στη Μίνα, στο Σταυρί, του Φιλιππάκου στα Άλικα, του Βουδικλάρη και του Λαζαρόγγονα στην Κοίτα, οι πύργοι-ξενώνες στη Βάθεια (Εξαρχάκου, Δρακουλάκου, Γιαννουκάκου, Μιτσάκου), και του Μαυρομιχάλη, του Καπετανάκου και ο πύργος-μουσείο Πικουλάκη στην Αρεόπολη.