Γύθειο

Γύη Θεών


Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νησιωτική αύρα, ποικιλία επιλογών είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης της αποκαλούμενης κάποτε και Γύης Θεών (Γύ-θειον). Ο θεός Απόλλων φιλονίκησε εδώ με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, δίνοντας στον τόπο τη σημερινή του ονομασία. Το Γύθειο αποτελούσε το επίνειο της αρχαίας Σπάρτης και σύντομα εξελίχθηκε στο κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας.

Στα βόρεια της σημερινής πόλης και πάνω στο λόφο, τα ερείπια της ακρόπολης μαρτυρούν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα χαλάσματα ρωμαϊκών κτισμάτων παραπέμπουν στην περίοδο ακμής του Γυθείου κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους όταν και ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων.

Το αμφιθεατρικό ξάπλωμα της πόλης σε ορεινό όγκο και θαλασσινά νερά συνάμα, της προσδίδει μία αίγλη πελαγίτικη στην οποία συνδράμει το γραφικό σύνολο των δίπατων και τρίπατων νεοκλασικών, και του λιμανιού με τα καΐκια του ντόπιου αλιευτικού συλλόγου που φροντίζει να υπάρχει πάντοτε φρέσκο ψάρι στα τραπέζια των πολλών ουζερί δίπλα πλάι κύμα. Το Γύθειο είναι οργανωμένο τουριστικό κέντρο με γραφείο του Ε.Ο.Τ., σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακά ανακαινισμένα ξενοδοχεία και ξενώνες, κάμπινγκ, και βραβευμένες με «γαλάζιες σημαίες» παραλίες, σε μερικές από τις οποίες οι χελώνες καρέτα–καρέτα έρχονται για να γεννήσουν. Στις παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας αλλά και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ, όπως το σέρφινγκ χάρη στους ευνοϊκούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Στο νησάκι «Κρανάη» στη νότια άκρη της πόλης του Γυθείου μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό-εθνολογικό μουσείο που στεγάζεται στον πύργο Τζαννετάκη (1829) και να ατενίσετε το πέλαγο από τον μαρμάρινο οκταγωνικό φάρο (1872). Ο Παυσανίας στα Λακωνικά του αναφέρει «... δ νσος Κρανάη πρόκειται Γυθίου, κα μηρος λέξανδρον ρπάσαντα λένην νταθα φη συγγενέσθαι ο πρτον …» (Παυσανίας, Λακωνικά, 22). Εν ολίγοις, ο Πάρης διανυκτέρευσε σε αυτό τη νησάκι με την Ωραία Ελένη πριν από το ταξίδι τους για την Τροία.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε την ατζέντα της επίσκεψής σας στο Γύθειο με πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως τα «Μαραθονήσεια» από τα μέσα Ιουλίου και για ένα μήνα με μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, και αθλοπαιδιές, την μεγάλη εμποροπανήγυρη από τις 14 Σεπτεμβρίου και για 8 ημέρες, και  τη «Γιορτή της Μαρίδας», στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Photo Gallery

Alkion Apartments
Μαυροβούνι Γυθείου
Thirides Beach Hotel
Μαυροβούνι Γύθειο
Saga Pension
Γύθειο
 

 

Aktaion Resort Hotel
Σελινίτσα Γύθειο

 

 

 

 



Βόλτες - Παραλίες

Σε απόσταση 10 χλμ. απ’ το Γύθειο προς την Aρεόπολη σώζονται τα ερείπια του κάστρου του Πασσαβά που κτίστηκε στα πρώτα χρόνια της φραγκικής κατάκτησης της Πελοποννήσου και αποτέλεσε έδρα της ομώνυμης βαρονίας. Κατά μήκος της ακτογραμμής του Γυθείου μήκους 43 χλμ. οι επιλογές για μακροβούτια είναι πολλές, με τις παραλίες στο Μαυροβούνι, στο «Κτήμα Πεταλέα», στο Βαθύ, στον Aγερανό, στις Kαμάρες, στη Γλυφάδα, και στο Βαλτάκι (Καράβι) να προσφέρονται για ασφαλή μακροβούτια. Την παράσταση κλέβουν τα «Τρίνησα», ένα πανέμορφο σύμπλεγμα νησιών με καθαρά νερά και φυσική απομόνωση.