Στρογγύλη Λίμνη

    Νεάπολη

Υδροβιότοπος

    Μυρτώο Πέλαγος, Γέρακας

Βιότοποι

    Παλαιά Μονεμβάσια

Υδροβιότοπος

    Μυρτώο Πέλαγος, Γέρακας

Βιότοποι

 

Το Δέλτα του Ποταμού Ευρώτα
 
Ο ποταμός Ευρώτας, από τον ομώνυμο βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης που έδωσε διέξοδο στα λιμνάζοντα γύρω από τη Σπάρτη νερά με ειδική διώρυγα προς τη θάλασσα, είναι ο «αιμοδότης» της εύφορης κοιλάδας που καλύπτει τους ∆ήμους Σκάλας και Έλους. Πηγάζει από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και εκβάλλει στον Λακωνικό κόλπο, διαμορφώνοντας ∆έλτα μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Το Δέλτα του Ευρώτα υπάγεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για περίπου 200 είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, και διάφορα είδη φυτών.
Στις εκβολές του Ευρώτα και στα παράλια του Λακωνικού κόλπου έχουν επιλέξει και κάθε χρόνο γεννούν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες «καρέττα-καρέττα» (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Διακόσιες φωλιές δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι στην κεντρική παραλία του Ευρώτα και στις παραλίες Βαθύ, Μαυροβούνι, Σελινίτσα και Βαλτάκι. Στην παραλία του Μαυροβουνίου έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου των εθελοντών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη του οποίου έχουν αναλάβει δράση για την αποτελεσματική προστασία των φωλιών στις περιφερειακές παραλίες του Λακωνικού Κόλπου και για τη διεξαγωγή προγραμμάτων μελέτης και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας.

 

Στρογγύλη Λίμνη

 

Η μικρή αυτή λιμνοθάλασσα, σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο, βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο και αποτελεί σταθμό για διάφορα είδη αποδημητικών πουλιών. Εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας ξεκινώντας από την παραλία της Πούντας μέχρι την παραλίες-λίμνες του Μάγγανου και του Νεραντζιώνα.

 

 

Λιμνοθάλασσα του Γέρακα  
 
Σε μία ήσυχη γωνιά στα νοτιοανατολικά της Λακωνίας, η φύση έχει κάνει το χατίρι στους θνητούς, δημιουργώντας με φαντασία και χειρουργική ακρίβεια ένα φιόρδ, μια λιμνοθάλασσα που εντυπωσιάζει με την ομορφιά της και αποτελεί ξεχωριστό υδροβιότοπο.