Θαλάσσια Χελώνα

    Caretta-Caretta

Θαλάσσια χελώνα

 

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ"

Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα
  Tηλ./Fax: +30 2105231342 
 E-mail: stps@archelon.gr

 

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. 

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασία των φωλιών της Καρέττα στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη), εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές και δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Συγκεκριμένα  στην Πελοπόννησο , υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές, οι οποίες είναι ο Κυπαρισσιακος Κόλπος, η Κορώνη και ο Λακωνικός Κόλπος.

Ο Λακωνικός Κόλπος βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο και συνιστά σημαντική περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta ενώ παράλληλα το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί τόπο ανάπαυσης, διατροφής και αναπαραγωγής για πολλά είδη ορνιθοπανίδας. Η ζώνη των αμμόλοφων στην παραλία του Ευρώτα φιλοξενεί προστατευόμενα είδη φυτών όπως ο Κρίνος της Θάλασσας (Pancratium maritimum). Στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Λακωνικού εντοπίζονται εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας τα οποία αποτελούν τόπους αναπαραγωγής και διατροφής για ένα πλήθος οργανισμών, καθώς και για ψάρια με εμπορική σημασία. Επιπλέον η θαλάσσια περιοχή του Λακωνικού Κόλπου έχει ταυτοποιηθεί ως αναπτυξιακό πεδίο για νεαρά άτομα της Πράσινης Χελώνας (Chelonia mydas).

Στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, μήκους 23 χλμ., γίνονται κατά μέσον όρο περίπου 200 φωλιές κάθε χρόνο. Από το 2006, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εστιάζει το πρόγραμμά του στην παραλία Μαυροβούνι, μήκους 4 χλμ., η οποία αποτελεί «περιοχή δείκτη» και για την υπόλοιπη περιοχή. Εδώ καταγράφεται λεπτομερώς η αναπαραγωγική δραστηριότητα και οι φωλιές παρακολουθούνται μέχρι την εκκόλαψη των νεοσσών.

Υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο, ακριβώς έξω από το κάμπινγκ Μελτέμι ( Μαυροβούνι), πάνω στην παραλία, στο οποίο εδρεύει και ο ερευνητικός σταθμός με περίπου 15 εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους ώστε να βοηθήσουν στην συντήρηση και προστασία του μοναδικού είδους θαλασσιάς χελώνας  Caretta-Caretta.

Σας προσκαλούμε να μας επισκεφτείτε ώστε να λάβετε πληροφορίες, να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες τις οποίες διοργανώνουμε για τα παιδιά κάθε ηλικίας καθώς και στις παρουσιάσεις σε διάφορα Κάμπινγκ και ξενοδοχεία της περιοχής ώστε να μάθετε περισσότερα για την βιολογία, μορφολογία, απειλές και τους λογούς συντήρησης του είδους αυτού.