Ορεινοί όγκοι
Ταΰγετος, η οροφή της Πελοποννήσου
Το περήφανο και πιο ψηλό βουνό της Πελοποννήσου λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τη Ταϋγέτη, κόρη του Άτλαντα. Με την υψηλότερη κορυφή του, τον «Αϊ-Λιά», στα 2404 μέτρα, και την αλπική του ζώνη στα 1700 μ. και πάνω να καλύπτεται από χιόνια το χειμώνα, ο Ταΰγετος προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων για τους λάτρεις - και όχι μόνο - της ορεινής ποδηλασίας, της ορειβασίας, της πεζοπορίας, και της σπηλαιολογίας. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι το βουνό αυτό ακόμη αναπτύσσεται, κερδίζοντας κάθε χρόνο περίπου ένα εκατοστό.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος διαθέτει ορειβατικό πάρκο στο φαράγγι της Μεγάλης Λαγκάδας κοντά στην Τρύπη, με διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας, από 5 (Μέτριο), έως 8 (Δύσκολο). Για μία βατή ακόμα και για τους αρχάριους διαδρομή ως την πυραμιδοειδή κορυφή, καλύτερα να προτιμήσετε τους θερινούς μήνες.
Στον Ταΰγετο, πέρα από τις υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, τους δασικούς αλλά και τους ασφάλτινους δρόμους ανάβασης, αξίζει τον κόπο να δείτε από κοντά τα αμέτρητα σπήλαια και τα φαράγγια με τις κρυστάλλινες πηγές, όπως αυτές στην Άρνα, στην Τρύπη, αλλά και σε όλα τα χωριά που έχουν σκαρφαλώσει στον ορεινό όγκο. Έλατα και μαυρόπευκα συνθέτουν τα πανέμορφα δάση του Ταΰγετου ενώ ο επισκέπτης πρέπει, μιας και ανέβηκε, να κόψει θυμάρι, τσάι, και ρίγανη. Αν δεν τα καταφέρει, όλο και σε κάποιο χωριουδάκι θα βρει πάγκο με τα βουνίσια αυτά προϊόντα. Συνιστάται πάντως στους κυνηγούς των σπάνιων γεύσεων να δοκιμάσουν το τυρί «σφέλα», που παράγεται από κατσικίσιο και προβατίσιο γάλα άριστης ποιότητας. Παγκόσμιας φήμης είναι και τα άγρια μοσχάρια του Ταΰγετου, αφού ειδικοί από την ιβηρική χερσόνησο τα αναζήτησαν για να πάρουν γόνο για την αναπαραγωγή άγριων ταύρων.
Αναρριχητικό Πάρκο Λαγκάδας Ταϋγέτου (27310 22574)
Η Λαγκάδα είναι περιοχή με πλούσια ορνιθοπανίδα και με σπάνια ενδημικά είδη φυτών, και είναι γνωστή για τη χαράδρα με τις ασβεστολιθικές πλαγιές.
Από το 1999 λειτουργεί εδώ αναρριχητικό πάρκο με δεκάδες διαδρομών να αναπτύσσονται στα πεδία Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα και Στάνη. Οι διαδρομές διακρίνονται για τη δυσκολία τους αλλά και για την άγρια ομορφιά των περασμάτων τους, ενώ το υψόμετρο (800μ. περίπου) και ο προσανατολισμός των πεδίων κάνουν ευχάριστη την αναρρίχηση ακόμα και το καλοκαίρι.
Για να φτάσετε στο χώρο στάθμευσης του αναρριχητικού πάρκου ακολουθήστε την εθνική οδό Σπάρτης -Καλαμάτας, περνώντας από τον οικισμό της Τρύπης.
Πάρνωνας, ο γητευτής
Από την υψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), στα 1936μ., ο Πάρνωνας ή Μαλεβός καμαρώνει ως ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου, καταλαμβάνοντας έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Στις ράχες του είναι σκαρφαλωμένα, άλλα ψηλότερα και άλλα χαμηλότερα, μερικά από τα πιο όμορφα και γραφικά ορεινά χωριουδάκια της Ελλάδας, όπως οι Καρυές, τα Βρέσθενα, το Πολύδροσο (Τσίντζινα), το Γεράκι, και ο Άγιος Δημήτριος.
Ο Πάρνωνας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πιο φημισμένα βουνά του κόσμου. Η άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου περισσεύει, και αυτό το διαπιστώνει αμέσως ο περιηγητής που θα προβεί στην ευφυή κίνηση να συμμετάσχει στις πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν την οροσειρά του Πάρνωνα. Αναρίθμητες βουνοκορφές, κοιλάδες και οροπέδια, απείρου κάλλους φαράγγια, πυκνή βλάστηση και δάση, σπάνια πανίδα, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν διασφαλίσει τη θεσμική προστασία της περιοχής, ενταγμένης μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Εκτός από τα δάση μαυρόπευκου, κεφαλληνιακής ελάτης, καστανιάς, τα μοναδικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα αγέρωχα πλατάνια και τις βελανιδιές, το πανέμορφο Οικολογικό Πάρκο του Πάρνωνα φιλοξενεί και σπάνια είδη πουλιών, όπως η φάσα, το κοτσύφι, η ποντικογερακίνα, ο δρυοκολάπτης, και θηλαστικών όπως η αλεπού, ο λαγός, και το τσακάλι.
Με την πρώτη γνωριμία πραγματικά ερωτεύεστε το ανάγλυφο του βουνού, που συμπληρώνεται από καταρράκτες, τρεχούμενα νερά, σπηλιές, αλλά και πολιτιστικά απομεινάρια που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι σήμερα, όπως ιερά, αρχαία λατομεία, κάστρα, αμαξοτροχιές, βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια.
Ο ορεινός αυτός γητευτής είναι η γη της επαγγελίας για τους φυσιολάτρες αλλά και για όσους ονειρεύονται να λατρέψουν και τις δύο όψεις της φύσης, την αγνή και την άγρια, μέσα από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την πεζοπορία, την ορειβασία, τη σπηλαιολογία, και πολλές άλλες. Χρήσιμο λοιπόν είναι το ορειβατικό καταφύγιο 40 ατόμων του George Pierce (Γεωργίου Παπαθεοδώρου), στα 1420μ. στη θέση «Αρνόμουσγα», το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων τζάκι, σόμπες πετρελαίου, κουζίνα, υδροδότηση από πηγή, τουαλέτες, ακόμα και γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, 2731022574.