Σπήλαια

    Σπήλαια Διρού, Λακωνική Μάνη

Σπήλαια

    Σπήλαια Διρού, Λακωνική Μάνη

Σπήλαια

    Σπήλαιο Αυγών, Πάρνωνας

Σπήλαια

    Σπήλαια Διρού, Λακωνική Μάνη

Σπήλαια

    Σπήλαια Διρού, Λακωνική Μάνη

Σπήλαια

 

 

Σπήλαια Διρού / The Caves of Diros (27330 52222)
 
Κατά κοινή ομολογία και χωρίς ίχνος υπερβολής, το πιο όμορφο σπήλαιο σε όλη την υφήλιο βρίσκεται στον Πύργο Διρού της Λακωνίας. Χιλιάδες επισκεπτών φεύγουν έκθαμβοι από τον φυσικό διάκοσμο των Σπηλαίων «Γλυφάδα (ή Βλυχάδα)», «Καταφύγι» και «Αλεπότρυπα». Η εξερεύνηση του σπηλαίου ξεκίνησε στο 1949 από ζεύγος σπηλαιολόγων της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Το 1958 ξεκίνησε η αξιοποίησή του ενώ από το 1979 όταν και ανακαλύφθηκαν τα νέα τμήματα, το συνολικό χαρτογραφημένο μήκος του φτάνει τα 6 χλμ. Η κεντρική σπηλιά καταλήγει σε λίμνη βάθους 6 μ. Οι χώροι χρησίμευαν ως κατοικίες στην νεότερη περίοδο της Νεολιθικής εποχής όπως μαρτυρούν τα πολλά ευρήματα.
Το σπήλαιο Βλυχάδα ξεπερνά κάθε φαντασία με διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες ανθρακικού ασβεστίου φιλοτεχνημένο στα έγκατα της γης σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Η περιήγηση με τις βαρκούλες στα λιμναία τμήματα του σπηλαίου είναι η βόλτα που δε θα θέλετε να τελειώσει ποτέ ενώ θα εντυπωσιαστείτε από τα απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ιπποπόταμου, λιονταριού και ζώων από μια άλλη εποχή. Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας βρίσκεται το Νεολιθικό Μουσείο του Διρού, όπου φιλοξενούνται πλούσια ευρήματα (εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια, λίθινος πέλεκυς) διαφωτιστικά της ζωής του Νεολιθικού ανθρώπου.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ξενάγησης γίνεται με βάρκα.
Ωράριο: Τρίτη-Κυριακή 9:00-15:00, Δευτέρα κλειστά. 
 
 
Σπήλαιο «Άγιος Ανδρέας» Καστανιάς Βοιών (27340 22950)
 
Ένας ντόπιος βοσκός ήταν αυτός που ανακάλυψε το 1956 το σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας πεζοπορίας από το χωριό Καστανιά πολύ κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα.
Μπαίνοντας στο σπήλαιο, κατεβαίνουμε ελικοειδή διάδρομο, και συναντούμε τον «Πρώτο Θάλαμο», γεμάτο από μικρούς και μεγάλους σταλαγμίτες και κολόνες. Αριστερά του βρίσκεται ο «Κόκκινος Θάλαμος» ενώ στη συνέχεια εισερχόμαστε στον τεράστιο «Θάλαμο του Νερού». Οι ονομασίες των θαλάμων και θαλαμίσκων από σταλαγμίτες και σταλακτίτες είναι χαρακτηριστικές των μορφών και των εικόνων που έχουν δώσει οι δυνάμεις της φύσης και το πέρας του χρόνου: «Διαμερίσματα των Θάμνων», «Θάλαμος των Μανιταριών», «Βασιλική Σκάλα», «Θάλαμος των Ελάτων «Θάλαμος των Λαμπάδων», «Σκάλα με τα Νούφαρα», «Σοκολατένιος Θάλαμος». 
Το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σπηλαίου είναι 250 μ., και η διαδρομή αγγίζει τα 500 μ., ενώ η ξενάγηση διαρκεί περίπου μισή ώρα. 
Η φωτογράφηση απαγορεύεται.
 
 
Σπήλαιο των Αυγών
 
Το 1999, ομάδα του Συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., αποτελούμενη από ερασιτέχνες σπηλαιολόγους, κατέβηκε και εξερεύνησε σπήλαιο στη θέση Μακριά Λάκκα λίγο έξω από τα Νιάτα. Έχουν ανακαλυφθεί τέσσερις σάλες μέχρι σήμερα με την τέταρτη από αυτές να κλέβει τις εντυπώσεις. Είναι μήκους 20 μέτρων, πλάτους 30 μέτρων και ύψους 40 περίπου μέτρων με πλήθος χρωματιστών πετρωμάτων. Οι σταλακτίτες στο σχήμα αλλά και με το χρώμα αυγού στην τελευταία σάλα έχουν προσδώσει στο σπήλαιο τη σημερινή του αίγλη. Το Σπήλαιο των Αυγών έχει εξερευνηθεί σε βάθος 200 περίπου μέτρων αλλά είναι δύσβατο και δυσπρόσιτο για τους επισκέπτες.   
 
 
Σπήλαιο του Μπάμπολα
 
Το σπήλαιο βρίσκεται στη θέση Πανώβρυση, βορειοδυτικά του χωριού Βρύση κοντά στο Κυπαρίσσι, και σε ύψος 350 περίπου μέτρων στην ανατολική πλευρά του όρους Μπάμπολα.
Το σπήλαιο Μπάμπολα αποτελείται από δύο ορόφους με τέσσερις θαλάμους ο καθένας και διακρίνεται για τον πλούσιο διάκοσμό του από σταλακτίτες  και σταλαγμίτες. Έχει μήκος 48 μέτρων και το μήκος των διαδρόμων του ανέρχεται στα 100 περίπου μέτρα ενώ μεγαλύτερο βάθος του είναι 15,5 μέτρα.
 
 
 Άλλα σπήλαια...
 
Άλλα σπήλαια της Λακωνίας είναι το βάραθρο Άλμπανος, το σπηλαιοβάραθρο Αρμίτσας, το βάραθρο Βαθιά Μουζή, το σπηλαιοβάραθρο στο Χαβαλά, το σπήλαιο Κύκλωπα, το σπηλαιοβάραθρο Πηγάδι, η Λύκουρα, το σπήλαιο στο Φίνι, η σπηλιά του Στρατιώτη, και η Τρύπα του Βοριά.