Σπάρτη

    Το Ξύπνημα των Θρύλων

Διαβάστε Περισσότερα

Μονεμβάσια

    Μονεμβάσια

Διαβάστε Περισσότερα

Γύθειο

Νεάπολη

Μυστράς

Ελαφόνησος

    Ελαφόνησος

Διαβάστε Περισσότερα

Μάνη

Μυρτώο

Ταύγετος

    Ταύγετος

Διαβάστε Περισσότερα

Πάρνωνας

    Πάρνωνας

Διαβάστε Περισσότερα

Ευρώτας

Ελιά - Πλύτρα - Αρχάγγελος

    Τα λιμανάκια της ...αγωνίας

Διαβάστε Περισσότερα

Λακωνία

Ένας υπέροχος κόσμος

 

Η Λακωνία είναι οι πέντε αισθήσεις, είναι όμως και η έκτη, είναι ιστορία, είναι γη τιμημένη, είναι κάμπος, βουνό, και θάλασσα μαζί, είναι οι άνθρωποί της, είναι οι αρετές και οι ομορφιές της, είναι όλα εκείνα που θέλεις να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Είναι ο παράδεισος που δεν πρέπει να χάσεις...

Αποτελεί τον νοτιότερο νομό της ηπειρωτικής Ελλάδας και βέβαια της ηπειρωτικής Ευρώπης. Θεωρείται δικαίως ο απόλυτος τουριστικός προορισμός χάρη αφενός στη μορφολογία του εδάφους, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, και αφετέρου στην πλούσια ιστορία της, διατηρώντας ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους και πολιτιστικά μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αρχαίοι ναοί και θέατρα, μοναστήρια, κάστρα, σπήλαια, βιότοποι, ορειβατικές διαδρομές, μαγευτικές παραλίες, είναι μερικές μόνο από τα αξιοθέατα της Λακωνίας, που σαγηνεύουν και προκαλούν ακόμα και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη.

 

 

Γεωγραφία, δημογραφία, οικονομία

 

Στη γειτονιά της βρίσκονται ο Νομός Μεσσηνίας δυτικά και ο Νομός Αρκαδίας ανατολικά. Ο Λακωνικός Κόλπος στα νότια, ο Μεσσηνιακός στα δυτικά, και το Μυρτώο Πέλαγος στα ανατολικά βρέχουν τις ακτές της. Πρωτεύουσα του νόμου και διαχρονική πρωταγωνίστρια της ελληνικής ιστορίας είναι η Σπάρτη, χτισμένη με άψογη ρυμοτομία στη θέση της αρχαίας πόλης.

Τέσσερις επαρχίες συναποτελούν διοικητικά τη Λακωνία, αυτές της Λακεδαίμονας με πρωτεύουσα τη Σπάρτη, του Γυθείου με πρωτεύουσα το Γύθειο, της Επιδαύρου Λιμηράς με πρωτεύουσα τους Μολάους, και του Οιτύλου με πρωτεύουσα την Αρεόπολη. Στον Νομό Λακωνίας εδρεύουν δύο Μητροπόλεις: Η «Ιερά Μονή (Ι.Μ.) Μονεμβασίας και Σπάρτης» και η «Ι.Μ. Γυθείου και Οιτύλου» με έδρες τη Σπάρτη και το Γύθειο αντίστοιχα.

Ο πληθυσμός της Λακωνίας αγγίζει τους 100.000 κατοίκους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων «αιμοδοτεί» την αγροτική οικονομία. Η Λακωνική γη φημίζεται για τα αγροτικά της προϊόντα και κυρίως για το εξαιρετικής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης ελαιόλαδο, για τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και τα κηπευτικά της (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες), για το μέλι και το κρασί της.

Η μορφολογία του εδάφους προσφέρει το στοιχείο της ποικιλίας στο τοπίο, αφού μπορεί κανείς να απολαύσει ορεινούς όγκους, όπως αυτούς του Ταΰγετου με την υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα), αλλά και τους πλούσιους κάμπους του Ευρώτα, τις βραχώδεις ακτές της Μάνης και τις αμμώδεις εκτεταμένες παραλίες της νοτιοανατολικής Λακωνίας. Το κλίμα της Λακωνίας είναι μεσογειακό με μικρές διαφοροποιήσεις κατά τόπους. Ζεστά καλοκαίρια με δροσιά στα ορεινά, ήπιο φθινόπωρο και ανεκτοί χειμώνες, και μοναδικό φυσικό τοπίο κατά την άνοιξη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κλίματος.

 

 

Η γενναιοδωρία της φύσης συναντά το ιστορικό βάθος

 

Ο επισκέπτης του νομού Λακωνίας δεν προλαβαίνει να χορτάσει το φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο. Η ιστορική αύρα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα γαληνεύει και προκαλεί συνάμα τις αισθήσεις δημιουργώντας την εντύπωση ενός απέραντου μουσείου με πλήθος μνημείων από την αρχαία, τη βυζαντινή και τη νεότερη εποχή.

Η θρυλική Σπάρτη, ο Μυστράς και το αυτοκρατορικό μεγαλείο του, η Μονεμβάσια με το Κάστρο της, η Γύη Θεών το Γύθειο, η σμαραγδένια πρόκληση Ελαφόνησος, η άγρια ομορφιά της Λακωνικής Μάνης, το χερσαίο τέρμα της Ευρώπης η Νεάπολη, η εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, τα γραφικά χωριά του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, το ελληνικό φιόρδ στο Γέρακα και το ρομαντικό αμφιθέατρο στο Κυπαρίσσι, είναι μερικοί μόνο από τους σταθμούς σε ένα ταξίδι που δε θα θέλετε να τελειώσει ποτέ. Το ταξίδι αυτό μόλις ξεκίνησε…