Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σπάρτη

Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σπάρτη

Ρωμαϊκή Πεντήρης

    Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σπάρτη

Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σπάρτη

Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σπάρτη

Λαογραφικό Μουσείο Ρειχιάς

    Μυρτώο Πέλαγος

Λαογραφικό Μουσείο Ρειχιάς

    Μυρτώο Πέλαγος

Λαογραφικό Μουσείο Ρειχιάς

    Μυρτώο Πέλαγος

Λαογραφικό Μουσείο Ρειχιάς

    Μυρτώο Πέλαγος

Λαογραφικό Μουσείο Ρειχιάς

    Μυρτώο Πέλαγος

Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού

    Διρός, Λακωνική Μάνη

Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού

    Διρός, Λακωνική Μάνη

Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού

    Διρός, Λακωνική Μάνη

Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού

    Σπάρτη

Μουσεία - Συλλογές

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Οσίου Νίκωνος 71, Σπάρτη

27310 28575

Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 8:30πμ-3μμ


Ιδρύθηκε το 1875 και στις επτά αίθουσες του νεοκλασικού κτιρίου του φιλοξενούνται ευρήματα της μυκηναϊκής (1600-1100 π.Χ.), της γεωμετρικής (900-700 π.Χ.) και της ρωμαϊκής περιόδου 9700-480 π.Χ.).

Στην πρώτη αίθουσα (προθάλαμος) εκτίθενται ενεπίγραφες στήλες των ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στη δεύτερη, ο επισκέπτης θα θαυμάσει
ευρήματα από το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, αναθηματικές πήλινες μάσκες, ανάγλυφους ταφικούς αμφορείς, ευρήματα από τα ιερά της Xαλκιοίκου Αθηνάς, του Αμυκλαίου Απόλλωνος και του Mενελάιου.

Η κεφαλή του αγάλματος της Τύχης της πόλης δεσπόζει στη τρίτη αίθουσα, όπου τα βλέμματα θα στραφούν και προς το πήλινο ομοίωμα πεντήρους από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Μαλέα. Ευρήματα των μυκηναϊκών τάφων της Πελλάνας εκτίθενται στην τέταρτη αίθουσα ενώ στην επόμενη αίθουσα ξεχωρίζουν ψηφιδωτά της ρωμαϊκής εποχής, όπως ο αποκεφαλισμός της Μέδουσας (3ος αι. μ.Χ.).

Στις δύο τελευταίες αίθουσες περίοπτη θέση κατέχουν τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα στις Αμυκλές, λακωνικά ανάγλυφα, και φυσικά, η περίφημη μορφή του Σπαρτιάτη πολεμιστή, του επονομαζόμενου Λεωνίδα, που βρέθηκε κοντά στο Ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς.

 

 

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σπάρτης 

Λυσάνδρου 5, Σπάρτη

27310 26580-1

 

Στο δεύτερο όροφο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης στεγάζεται μουσείο με διάφορα έργα εκκλησιαστικής τέχνης 500 ετών, μεταξύ των οποίων και έξι εικόνες ρωσικής τέχνης από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Στο Μουσείο φυλάσσονται κώδικες από την Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και την Ιερά Μονή Ζερμπίτσας. Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν οι συλλογές που περιλαμβάνουν ιερά σκεύη και ιερά άμφια.

 

 

Μουσείο Μυστρά 

Καστροπολιτεία Μυστρά, Μητρόπολη, 27310 83377

Τρίτη-Κυριακή 8:30πμ-3μμ

 

Ιδρύθηκε το 1951 και στεγάζεται σε κτίριο της δυτικής πτέρυγας της βόρειας αυλής της Μητρόπολης. Η συλλογή του έχει εμπλουτιστεί  με γλυπτά,  τοιχογραφίες, κοσμήματα, χειρόγραφους κώδικες, τμήματα μεταξωτού γυναικείου ενδύματος από τάφο στην Αγία Σοφία, προσκυνητάρια, τμήματα από επιστύλια τέμπλων, μαρμάρινη πλάκα του 14ου αιώνα, έργα μικροτεχνίας, αντικείμενα κεραμικής, νομίσματα και πόρπες.

 

 

Βοτανικό και Γεωλογικό Μουσείο Ταϋγέτου 

Αναβρυτή, 27310 81866

Είσοδος ελεύθερη

 

Φωτογραφίες από σπάνια είδη φυτών που φυτρώνουν στον Ταΰγετο, καθώς και γεωλογική συλλογή με πετρώματα και απολιθώματα στεγάζονται σε δύο αίθουσες του παλιού σχολείου της Αναβρυτής.

 

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Πελλάνας

Καστρί, 27310 57850

 

Ιδρύθηκε το 1998 και διαθέτει εκατοντάδες εκθεμάτων τοπικής ορνιθοπανίδας, πετρωμάτων αλλά και νομισμάτων.

 

 

Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβάσιας  (27320 61403)

Κάστρο Μονεμβάσιας, Πλατεία Ελκόμενου Χριστού

Δευτέρα, 12μμ-9μμ

Τρίτη-Κυριακή, 8πμ-9μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Αγίας Σοφίας (χτισμένη στην κορυφή του βράχου τον 12ο αι.), μαρμάρινο πέπλο από ναό του 11ου αι., ανάγλυφα οικόσημα και πλήθος εκθεμάτων που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 19ο  αι. και αφορούν στην καθημερινότητα των κατοίκων, συνθέτουν μία πλούσια πραγματικά συλλογή και αποτελούν δυναμικό σύνολο σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό φράγκικο κάστρο.

 

 

Λαογραφικό Μουσείο Ρειχιάς 

Ρειχιά, 27320 51121

 

Η παράδοση της περιοχής της Ρειχιάς ξεπηδά μέσα από τη συλλογή γεωργικών και κτηνοτροφικών εργαλείων για την οποία το ίδρυμα Γεωργίου και Παναγιώτας Μπέλεση βραβεύτηκε το 1990 από την Ακαδημία Αθηνών.

 

 

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης

Νησίδα Κρανάη, Γύθειο

27330 22676

1/6-31/10, 9πμ-9μμ

1/11-31/5, 9πμ-5μμ.

 

Ο πύργος του στρατηγού Τζαννετάκη Γρηγοράκη φιλοξενεί την έκθεση «Περιηγητές στη Μάνη από τον 15ο έως το 19ο αιώνα», η οποία έχει οργανωθεί από το κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης διακρίνεται για την πλούσια συλλογή ιστορικών κειμηλίων, χαρτών, χειρογράφων και εικαστικών έργων.

 

 

Μουσείο Πύργου Πικουλάκη 

Αρεόπολη, 27330 29531

Καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.30πμ-3μμ

 

Στο ιστορικό και διατηρητέο μνημείο-πύργο, πρώην ιδιοκτησίας Πικουλάκη, φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες θρησκευτικής πίστης στη Μάνη», όπου παρουσιάζονται και ερμηνεύονται εκκλησιαστικά μνημεία. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτών, μέσα από τα οποία καταγράφεται η ανάπτυξη της μαρμαρογλυπτικής στη Μάνη κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, καθώς επίσης, και αντικείμενα μικροτεχνίας από τις ανασκαφές του Νικολάου Δρανδάκη στο Τηγάνι.

Ο χειρόγραφος κώδικας (Τετραευάγγελο) από τη μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καρδαμύλης και το ξυλόγλυπτο μανουάλι από τη μονή Ντεκούλου, αποσπούν την προσοχή ανάμεσα στα εκκλησιαστικά και λειτουργικά αντικείμενα. Στη βιβλιοθήκη του Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να συμβουλευθεί έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις ενώ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου προβάλλεται video με θέμα την παραδοσιακή ζωή στη Μάνη.

 

 

Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού Διρού

Σπήλαια Διρού, 27330 52233

 

5.000 χρόνια ιστορίας αναβλύζουν με τον πλέον πειστικό τρόπο μέσα από τα σπάνια ευρήματα που στεγάζονται στο σημαντικό αυτό μουσείο στην είσοδο του σπηλαίου της Αλεπότρυπας. Η ζωή εντός του σπηλαίου κατά την νεολιθική εποχή έρχεται στο φως χάρη στα ειδώλια, τα λίθινα και οστέινα εργαλεία, τα πήλινα αγγεία, καθώς και πολλά μικροαντικείμενα.

 

 

Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού 

Καθημερινά 10 πμ - 6 μμ. Τρίτη κλειστά

Σπάρτη, 27310 89315

 

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού είναι ένας οργανωμένος πολυχώρος, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη στους τρόπους παραγωγής του λαδιού, ξεκινώντας από τις αρχαίες τεχνολογίες και φτάνοντας μέχρι το Βυζάντιο και την πρωτοβιομηχανική περίοδο. Ξεχωρίζουν από τα εκθέματα τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας πενήντα χιλιάδων και πλέον ετών από τη Σαντορίνη, αναφορές γραμμένες σε Γραμμική Β’ αλλά και πολλά έργα τέχνης. Το μουσείο βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως ένα από τα καλύτερα και αρτιότερα κτήρια της τελευταίας πενταετίας στην Ελλάδα.