Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων

    Πάρνωνας

Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων

    Πάρνωνας

Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων

    Πάρνωνας

Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων

    Πάρνωνας

Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων

    Πάρνωνας

Ι.Μ. Ζερμπίτσας

    Ταΰγετος

Ι.Μ. Γόλας

    Ταΰγετος

Ι.Μ. Γόλας

    Ταΰγετος

H.M. of Faneromeni, Dryalos

    Laconian Mani

Ι.Μ. Ευαγγελιστρίας και Αγίου Γεωργίου

    Μυρτώο Πέλαγος, Γέρακας

Ι.Μ. Ευαγγελιστρίας και Αγίου Γεωργίου

    Μυρτώο Πέλαγος, Γέρακας

Μοναστήρια

  

 

Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος (27310 73225)

Γιορτάζει στις εορτές των Κοσμά και Δαμιανού, των εκ της Μικράς Ασίας (1η Νοεμβρίου), αλλά και των εκ Ρώμης (1η Ιουλίου). Χτισμένη σε οροπέδιο από τον 9ο αι., θεωρείται η αρχαιότερη μονή της Λακωνίας. Έχει λειτουργήσει και ως «Κρυφό Σχολειό» κατά την τουρκοκρατία.

 

 

Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων (27310 26780)

Γιορτάζει στις 9 Μαρτίου και αποτελεί μεγαλοπρεπή ναό που δίνει την εντύπωση οχυρού. Διαθέτει πολύ γνωστές αγιογραφίες, κελιά για τους μοναχούς, πύργο, και ένα παρεκκλήσιο, τη Ζωοδόχο Πηγή. Χτίστηκε το 1620 και υπέστη λεηλασίες και πυρκαγιές από τους Αλβανούς και τους Αιγυπτίους κατά την τουρκοκρατία, και από τους Γερμανούς το 1943.

 

 

Ιερά Μονή Καστρίου (27310 57238)

Η γυναικεία σήμερα μονή βρίσκεται πλησίον του Καστρίου και είναι μονόκλιτο κτίσμα του 17ου αι. Κατέχει την περίφημη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την λεπτομέρεια των τοιχογραφιών της.

 

 

Ιερά Μονή Ζερμπίτσας  (27310 35091)

Εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Βρίσκεται πλησίον του οικισμού «Παλαιοχώρι», νότια από το Ξηροκάμπι, ανήκει στον λεγόμενο «αγιορείτικο» τύπο και ξεχωρίζει για το σταυροειδές καθολικό της.

 

 

Ιερά Μονή Γόλας (27310 75298)

Διατηρητέο μνημείο, ευρισκόμενο στην περιοχή της Γόλας και γνωστό για τις φιλοτεχνημένες στον νάρθηκά του μορφές αρχαίων φιλοσόφων, όπως των Θαλή, Αριστοτέλη και Πλάτωνος. Γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής.

 

 

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Δρυάλου  (27310 52231)

Χτίστηκε το 1079, και βρίσκεται κοντά στον Γερολιμένα και στο χωριό Φραγγούλια. Ο ναός είναι μονόχωρος, κεραμοσκέπαστος, και ανακαινίστηκε το 1322-1323 από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Παλαιολόγο.

 

 

Tο Παλαιομονάστηρο στο Βρονταμά

Γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά είναι επίσης γνωστό για το μνημόσυνο που τελείται στις 15 Σεπτεμβρίου (του μεγαλομάρτυρα Νικήτα), προς τιμήν των ηρώων που κάηκαν ζωντανοί από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά το 1825. Είναι χτισμένο από τον 12ο αι. μέσα σε φαράγγι και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Νικόλαο και στον μεγαλομάρτυρα Νικήτα.

 

 

Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας και Αγίου Γεωργίου Γέρακα (27320 23980)

Ιδρύθηκε τον 19ο αι. και βρίσκεται βόρεια από το Γέρακα. Φιλοξενεί, όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία – όχι όμως και από την όψη -  δύο ναούς, τον Άγιο Γεώργιο, κάτω, και την Ευαγγελίστρια, πάνω.