Κάστρα
Κάστρο Γερακίου
Θρύλοι και παραδόσεις αφήνουν τα σημάδια τους στην ατμόσφαιρα της περιοχής των Γερονθρών, όπως είναι η αρχαία ονομασία του Γερακίου. Ερείπια από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οικισμό συνδέουν το παρόν με το ένδοξο παρελθόν.
Μία από τις δώδεκα βαρονίες και τοπαρχίες της Πελοποννήσου μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. ήταν και το Γεράκι. Εκεί, το 1209, ο Γάλλος βαρόνος Guy de Nivelet έχτισε το Κάστρο που σώζεται μέχρι σήμερα. Μετά από 50 χρόνια και τη μάχη της Πελαγονίας το Γεράκι και το Κάστρο περνούν και πάλι στα χέρια των Βυζαντινών, σημειώνοντας κοινωνική ανάκαμψη και θρησκευτική ακμή.
Από αυτή την εποχή σώζονται περίπου τριάντα ναοί από τους οποίους οι δέκα βρίσκονται μέσα στον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου. Οι πλέον αξιόλογοι από αυτούς είναι αυτοί του Αγίου Σώζοντος και του Αγίου Αθανασίου, ο σταυρεπίστεγος ναός της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες του 13ου αι. σε τρία στρώματα, ο μονόκλιτος ναός της Ζωοδόχου Πηγής σε τύπο θολωτής βασιλικής κάτω από το Κάστρο με τοιχογραφίες του 1431, και ο σταυρεπίστεγος ναός των Ταξιαρχών στη δεύτερη κορυφή νοτίως του Κάστρου, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει μία αξιοθαύμαστη τοιχογραφία της αλώσεως της Ιεριχούς.
Κάστρο Λογκανίκου
Χτίστηκε τον 13ο αι., κατά την Παλαιολόγεια περίοδο, στο πλαίσιο της αμυντικής οχύρωσης του Δεσποτάτου του Μορέως. Βρίσκεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και ελέγχει την άνω κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα. Χάρη στη φυσική του οχύρωση αποτελούσε άμεσο καταφύγιο για τον οικισμό του Λογκανίκου.
Κάστρο της Βορδόνιας
Στο μικρό οικισμό «Πάνω Χώρα» της Βορδόνιας έχει χτιστεί το φράγκικο αυτό κάστρο, το οποίο και καταστράφηκε από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή το 1460.
Κάστρο του Πασσαβά
Θα χρειαστεί να ανεβείτε με πεζοπορία στην περιοχή Κλεισούρα για να φτάσετε στο ύψωμα, όπου έχει χτιστεί από το 1254 το μεσαιωνικό αυτό κάστρο. Στην ίδια θέση βρισκόταν πριν μυκηναϊκή ακρόπολη.
Κάστρο της Μπαρδούνιας
Χτισμένο στην περιοχή του σημερινού Σμήνους με ενετικά χαρακτηριστικά, αποτελούσε διοικητικό κέντρο, και έχει υποστεί οθωμανικές μετατροπές. Τα ερείπια μαρτυρούν την ύπαρξη οχυρού πύργου, αποθηκών πυρομαχικών και τροφίμων, δεξαμενών νερού και κτισμάτων για την άμυνα του κάστρου.
Κάστρο της Κελέφας
Κατασκευάστηκε το 17ο αι. κατόπιν οθωμανικής εντολής και καταλαμβάνει έκταση 13 στρεμμάτων νοτιοανατολικά του Οιτύλου. Διαθέτει στρογγυλούς πύργους στις τέσσερις γωνιές του και έναν ημικυκλικό προμαχώνα στην ανατολική πλευρά.
Κάστρο της Μαΐνης
Στη χερσόνησο Τηγάνι, κοντά στον όρμο του Μέζαπου, και μετά από πεζοπορία μίας ώρας, θα φτάσετε σε ένα οχυρό, που αποτελούσε κατά τους πρωτοχριστιανικούς και τους μεσοβυζαντινούς χρόνους διοικητικό, θρησκευτικό και στρατιωτικό κέντρο της νότιας Μάνης.
Κάστρο του Αχίλλειου
Χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας βόρεια του όρμου του Πόρτο-Κάγιο. Ο οικισμός που αναπτύσσεται εντός του περιβόλου ακολουθεί τη χαρακτηριστική μανιάτικη τεχνοτροπία.
Παλιόκαστρο Μεσοχωρίου Νεάπολης
Βρίσκεται σε ύψωμα βορειοανατολικά της Νεάπολης και είχε παραχωρηθεί από τον Γουλιέλμο Βιλλαρδουίνο στους άρχοντες της Μονεμβάσιας ως αντάλλαγμα για την παράδοση της πόλης.
Παλαιόκαστρο Ασωπού
Ήταν η ακρόπολη των αρχαίων πόλεων της περιοχής και βρίσκεται σε βουνό με πανοραμική θέα κοντά στην Πλύτρα. Κατελήφθη στη συνέχεια από τους Ενετούς, οι οποίοι και το οχύρωσαν εκ νέου, όπως μαρτυρούν σωζόμενα απομεινάρια.